SSL-certifikat (Secure Sockets Layer)
Ett SSL-certifikat (Secure Sockets Layer) är enkelt förklarat som en form av elektronisk legitimation för webbplatser, och det används för att skicka krypterad information mellan webbläsaren och servern. All din data skickas alltså krypterat och förblir privat för obehöriga personer.
Det finns tre olika typer av SSL-certifikat (med olika säkerhetsnivåer) som vi nu tänkte gå igenom. Dessa är DV (Domain Validation), OV (Organisation Validation) och EV (Extended Validation). När EV används visas företagsnamnet i webbläsarens adressfält, och eftersom det är den säkraste formen av SSL används den ofta av exempelvis banker och försäkringsbolag. SSL-tekniken utvecklades i mitten av 90-talet, och har därmed funnits ett tag. SSL certifikat är tidsbegränsade och behöver vanligtvis förnyas årsvis.
SSL påverkar synligheten i Google
Google vill sedan juli 2018 i första hand skicka sin trafik till säkra sidor (de med SSL) eftersom det gör internet säkrare för alla användare. Dessutom markeras sajter utan SSL som ”not secure” i Google Chrome, som ett ytterligare sätt att göra användarna uppmärksamma på att trafiken inte är krypterad. Detta innebär att hur väl du syns i Google kan påverkas av om du har SSL eller inte, och därför rekommenderas SSL om man vill synas högt i sökresultatet.
Hur identifierar man SSL?
Det är väldigt enkelt att se om en sajt har SSL eller inte. Du kan t.ex. kolla om sajtens URL börjar med https (då har den SSL) eller http (då har den INTE ett SSL-certifikat). Det brukar även visas en hänglåsikon i webbläsarens adressfält för att visa att sajten har SSL installerat.
Använder du t.ex. Google Chrome markerar den om sajten du behöver är säker eller inte, och dessa visas alltså till vänster om sajtens URL i adressfältet. Detta är otroligt bra, och vi vill verkligen rekommendera att du håller koll på de sajter du besöker, och om de är säkra eller inte.
Leave A Comment