Är du ny på det här med webbhotell och hosting? Tycker du det känns hopplöst att veta var du ska börja leta – och framför allt vad du ska börja leta efter? Lugn, du är inte ensam! Och det här blogginlägget är dedikerat till just dig.
Alla är vi barn i början. Och att som nybörjare tampas med den kanske helt nya terminologi som du behöver bekanta dig med – åtminstone lite grann – för att bli en bra beställare, kan så klart kännas utmanande. Därför ska vi börja mjukt idag och inleder med tre tips du kan ha med dig i din research- och upphandlingsprocess.
A som i ambitionsnivå – ett gott råd är att utgå ifrån din egen ambitionsnivå. Försök att tratta ner för dig själv: vad kommer du att göra med ditt webbhotell? Vill du kanske bara ha ett för att köpa loss en egen domän och skapa en unik e-postadress för dig själv? Behöver du ett webbhotell för ditt företag, för att så småningom skapa en webbsida? Ju mer du har analyserat dina behov, desto lättare blir det att hitta en leverantör som matchar dina önskemål.
B för begränsningar – se upp för finstilta villkor och utrymmesbegränsningar! Tyvärr finns det gott om oseriösa aktörer där ute. En modern klassiker är exempelvis webbhotellsleverantören som marknadsförde sig som val nummer ett för innovativa företag och erbjöd 500 MB lagringsutrymme i mejlen. Se upp så att du inte köper grisen i säcken!
C som i customer feedback – ha överseende med svengelskan, men faktum kvarstår: underskatta inte värdet av att se vad tidigare kunder tyckt om din leverantör. God service brukar vara A och O när nybörjare ska ange vad de uppskattar och behöver mest, tätt följt av önskemål om begripliga och sakliga avtal. Funderar du på att välja leverantör? Googla dem och passa även på att ringa och mejla deras kundservice för att provtrycka och stresstesta hur leverantören sköter sig i praktiken.
Gillade du den här artikeln? Följ gärna bloggen för mer tips och kloka råd om webbhotell och hosting!
Leave A Comment