VPS (Virtuell Privat Server)

Home/Virtuell server

bästawebbhotell.se jämför och bedömer Sveriges största leverantörer av virtuella servrar 2020. Du kan väldigt enkelt välja vilken virtuell server som passar dina behov genom vår unika lista. En virtuell server är idag ett mycket prisvärt alternativ till ett webbhotell då det erbjuder dig stor flexibilitet, stabilitet och framför allt hög hastighet. Förr så var detta ett dyrt med vps men på senaste tiden har kostnaden minskat radikalt. En virtuell server är ett måste för dig som vill ta din hemsida till nästa nivå.

Virtuell server Vårt omdöme Information
Miss Hosting VPS

Första plats
  • VPS gratis i 30 dagar hos Miss Hosting!
  • Gratis migrering av dina siter vid flytt.
  • IP adresser från över 82 Cnät från alla världens länder.
Miss Hosting
Pris: 45:-/mån
Läs mer om Miss Hosting
Till erbjudandet

Andra plats
  • Inleed är ett tryggt och säkert serverhotell.
  • Tar backup två gånger per dygn.
  • Riktigt bra support & servrar i Falun.
Inleed
Pris: 199:-/mån
Läs mer om Inleed
Till erbjudandet

Tredje plats
  • Just nu halva priset första tre månaderna på din nya VPS.
  • Miljövänlig teknik & en egenutvecklad kontrollpanel.
  • Dom fick bäst i test av Internetworld 2008.
FS data
Pris: 199:-/mån
Läs mer om FS data
Till erbjudandet

Om Virtuell server

En virtuell server, även kallad VPS som står för Virtual Private Server, är en serverlösning som ger kunder en möjlighet att själv administrera alla delar på servern, från vilka program som ska installeras till serverns inställningar och konfiguration. Det gör det möjligt att ansluta obegränsat med domäner, obegränsat med hemsidor och även möjligheten att köra komplexa webbsystem som kräver speciella inställningar eller tilläggsprogram för att fungera.

En virtuell server innebär inte att man får en egen server fysiskt utan istället så har webbhotellet konfigurerat servrar som man delar med andra kunder. Dock så får man en egen instans på servern vilket innebär att man kan administrera servern, göra omstarter och mycket annat utan att det påverkar de andra kundernas system som också ligger på samma server. Man får även ett fast allokerat ramminne och eget hårddiskutrymme som man endast själv har förfogande över.

Utåt sett så fungerar en virtuell server precis som en vanlig server. Man behöver precis som på en vanlig server logga in för att kunna komma in och köra program eller utföra andra administrativa uppgifter på servern men till skillnad mot en fysisk server så är det en programvara hos leverantörer som hanterar inloggningen och som sedan simulerar en servermiljö. När man väl är inloggad så har man full kontroll över servern, ända ned till de hemsidor som man publicerar.

Man kan installera obegränsat med programvaror på servern utifrån de behov och önskemål som man har. Det betyder att man har möjlighet att själv konfigurera sin brandvägg, installera databasprogram, e-postprogram eller andra tilläggsapplikationer som man behöver för sin verksamhet. Genom att man kör sin server i en egen instans så påverkas man inte av problem som andra kunder ställer till med och samtidigt så påverkas inte dessa kunder om man själv får problem.

Fördelar med en virtuell server

Det finns många fördelar om man jämför en virtuell server med ett webbhotell. En av de största fördelarna är att man få tillgång till de faktiska resurser som man har beställt. Har man valt en virtuell server med 4 GB ramminne så har man alltid tillgång till dessa 4 GB till skillnad mot ett webbhotell där man delar serverns resurser med andra gäster på webbhotellet.

På ett webbhotell kan en kund som har en krävande hemsida dra ned kapaciteten och tillgängligheten för de andra gästerna, vilket aldrig kan ske om man har en virtuell server. Det gör att en virtuell server är ett bra alternativ om man ska publicera en affärskritisk hemsida eller ett webbsystem på nätet som alltid behöver vara tillgänglig och ha tillgång till de resurser som krävs för det antal besökare som man har på sin hemsida. Dessutom kan man alltid utöka serverns kapacitet om man senare behöver mer lagringsutrymme eller mer ramminne.

En annan fördel är att man själv kan välja operativsystem för sin virtuella server vilket innebär att man kan skräddarsy servern med de program, script och funktioner som man behöver för att kunna driva sin hemsida så optimalt som möjligt.

Det finns idag ett flertal webbhotell som erbjuder virtuell server med ett stort antal olika konfigurationer så att det ska passa alla typer av kunder. Priserna för en virtuell server brukar börja på cirka 200 kronor per månad, om man inte väljer ett billigare alternativ med ett Linuxbaserat operativsystem och begränsat med resurser som ramminne och lagringsutrymme.